De cele mai multe ori, în prima discuție cu un potențial client, ni se adresează întrebarea: “Cât mă va costa un clip video făcut de voi? Să aibă 1-2 minute cel mult.” Uneori primim această întrebare chiar din primul email sau mesaj primit pe Facebook. Deși este o întrebare la care se dorește un răspuns prompt, momentul în care aceasta este formulată nu este cel oportun. Nu putem vorbi de costuri înainte de a cunoaște mai multe detalii legate de viitorul proiect.
Vom expune în acest articol câteva cifre interesante, vom avansa sume și vă vom explica cum ar trebui să decurgă o negociere cu o companie de producție video.
- Primul contact, la telefon sau pe email
Să începem în ordine cronologică, cu primul contact, care, în cazul nostru se petrece la telefon sau prin email. “Bună ziuă, Ma numesc Y și reprezint compania X. Ne dorim implementarea unei campanii de marketing care să includă partea de foto și de video. Știm că a luat amploare, în ultimul timp, promovarea video și am vrea să nu rămânem în urma concurenței noastre. Problema este că noi nu ne pricepem la acest domeniu și ne-am dori ajutorul unor profesioniști. Însă, ne-ar interesa costurile. Cât ar costa o sedință foto sau un clip video? Noi vrem să realizăm mai multe materiale și am vrea să știm dacă ne permitem.” – acesta este un exemplu de mesaj pe care îl primim de cele mai multe ori.
Dacă am face greșeala să avansăm o sumă în acest stadiu al discuției ne-am face un mare deserviciu, atât nouă cât și clientului. De ce?
O echipă de profesioniști nu propune soluții înainte de a analiza situația în detaliu. Întotdeauna noi sugerăm o discuție față în față cu clientul, în care să ne ofere câteva informații valoroase pentru acest tip de activitate: scurt istoric al companiei, progresul acesteia, politica firmei, viziunea, strategia și obiectivele legate de promovare. Ce se urmărește? Creșterea notorietății brandului, evidențierea unui produs sau serviciu, lansarea sau rebranduirea companiei, video training-uri, creșterea vânzărilor, educarea publicului țintă etc. Cărui segment de piață se adresează, care este clientul ideal și cum comunicăm pe limba lui?
Sunt situații în care clienții știu exact ce își doresc, ba chiar au și brief-uri realizate sau chiar scenarii și storyboard-uri. Atunci discuția se rezumă la găsirea celei mai potrivite variante de producție video.
- Cum procedăm noi?
PacPac StudioS nu este doar o companie care oferă producție foto, audio sau video, ci mult mai mult. Concepem campanii de videomarketing, producem, apoi ajutăm la implementarea și măsurarea performanțelor. Din acest motiv, ne bucurăm că ni se solicită suportul în departamentul de marketing al companiilor cu care colaborăm.
După ce schițăm, împreună cu partenerii noștri, o strategie de promovare multimedia (foto, audio sau video), trecem la etapa în care planificăm și decidem ce fel de materiale vom realiza, care este numărul lor și când/unde/cum se vor promova.
Se ajunge, apoi, la capitolul buget. Iar aici sunt două situații standard: prima este cea în care clientul are un buget maximal, pe care îl comunică de la început, iar noi ne adaptăm lui, propunând soluțiile cele mai eficiente astfel încât să se obțină rezultatele propuse; iar cea de a doua este cea în care noi avansăm o ofertă, rezultată în urma analizei realizată anterior.
Și, ca să vorbim pe cifre, trebuie să specificăm că acestea diferă de la un caz la altul, de la un proiect la altul și de la o companie de producție video la alta.
- Cum se calculează bugetul?
De fiecare dată se realizează bugetul în funcție de necesarul de echipament și personal implicat în producția video respectivă. Ca să fie mai ușor, vom lua ca exemplu realizarea unui spot publicitar simplu.
Pentru producția unui spot video publicitar pentru mediul online, cu 2 personaje și fară efecte speciale deosebite (grafică, animații 3D integrate, green screen etc.), ar fi nevoie de următoarele:
- de realizat un concept, un scenariu și un decupaj regizoral/storyboard
– echipa de creație se ocupă de această etapă, în strânsă colaborare cu clientul
– costurile acestea sunt cel mai greu de estimat pentru că este vorba de creație și reprezintă cel mai important aspect în arta vizuală (publicitate, cinema, clipuri muzicale etc.)
– doar de dragul exemplificării, vom avansa suma de minimum 300 euro, dar poate crește cu ușurință la câteva mii de euro (amintim că acum discutăm doar despre clipuri simple)
- etapa de pre-producție înseamnă găsirea locațiilor de filmare, castingul, recuzita, formarea echipei de producție video (cameramani, sunetiști, make-up artist, asistenți etc.), necesarul de echipament (de la DSLR până la camere cinema precum Sony FS7, RED sau Arri Alexa, lumini, microfoane, macara, dronă video, slider și altele)
– producătorul executiv desemnat proiectului se va ocupa, alături de regizorul clipului, de această etapă
– costul acestui serviciu începe de la 100 euro/ziua de muncă (poate dura de la 24 h până la câteva zile)
- în etapa de producție se angrenează aproape toată echipa (cu excepția editorului video)
– regizor, DoP, operatori video, operator sunet, asistenți – minimum 500 euro/ziua de filmare
– actorii – minimum 100 euro/fiecare/zi de filmare
– make-up – 100 euro/zi de filmare
– hair stylist – 100 euro/ zi de filmare
– stylist vestimentar – 100 euro/zi de filmare
– Chirie spațiu de filmare – în funcție de spațiu – de la 0 euro la mii de euro/zi
– catering – în funcție de numărul persoanelor implicate – 50 lei/ persoană
– figurație – dacă este cazul – de la 50 lei/zi/persoană
– echipament video: camere video (de la 50 la 500 euro/zi), alte accesorii (de la 100 euro/zi), macara video (200 euro/zi), dronă (200 euro/zi), lumini și alte echipamente (de la 100 euro/zi)
– muzica – de la 30 euro/melodia cu drepturi copyright pentru online
* toate aceste tarife variază foarte mult, noi prezentăm tarife minime pentru echipament profesional și personal calificat, cu experiență relevantă pentru tipul de proiect solicitat
- În etapa de post producție se realizează montajul video (se ocupă un editor video cu experiență)
– în funcție de complexitatea montajului, dacă sunt necesare multe efecte speciale, animații și tot felul de artificii vizuale, se taxează cu 50-100 lei/ora de muncă
După cum se poate observa, chiar și cu tarifele calculate la minimum, un spot publicitar bine făcut, este greu de realizat cu un buget sub 1500 euro. Evident, sunt anumite costuri care se pot reduce sau elimina complet, cum ar fi costul cu spațiul de filmare, costul cu actorii, care pot fi prieteni cu clienții și care să lucreze pro-bono, plus tot felul de bartere ce se pot realiza cu diferiți parteneri de ai clienților.
Pentru filmări mai simple, clipuri de promovare, de prezentare etc., costurile sunt ceva mai reduse, dar chiar și așa trebuie să se țină cont de tarifele de mai jos, care au carater orientativ:
– un regizor – solicita de la 250 euro/proiect (include și decupajul regizoral)
– un operator imagine – solicită aprox. 70-100 euro/ziua de filmare (8 ore)
– un asistent – solicită 40-60 euro/ ziua de filmare
– un make-up artist – 70-120 euro/ziua de filmare
– un editor video – 15-30 euro/ora de muncă
– o filmare cu camera video DSLR – 70-100 euro/zi
– o filmare cu camera cinema 4K – 150-400 euro/zi
– o filmare aeriană – 150-250 euro/3-4 ore de muncă
– un actor profesionist – de la 200-300 euro/ziua de filmare
– un actor voice over – 100-300 euro/ proiect de câteva ore de muncă
– studio foto/video – de la 15 euro/oră
– muzica de fundal – de la 30 euro/melodie
Pe lângă tarifele din piața de profil, trebuie ținut cont și de experiența și notorietatea celor cu care veți lucra, nișa în care activează și la care se pricep cel mai bine, rezultatele obținute anterior, precum și alte detalii legate de interacțiunea umană, cât de mult se implică în proiect, ce atmosferă crează, cum rezolvă solicitările și cum gestionează etapa de post-vânzare.
- Cazuri de costuri mai reduse
Să mai luăm un exemplu: se solicită o filmare simplă, în care un personaj apare în fața camerei video și prezintă un serviciu sau un produs, cu ilustrație foto/video.
Acest serviciu se poate realiza începând cu 300 euro/ clip, incluzând filmare + editare video, dar, încă o dată, amintim că sunt simple estimări, care diferă de la caz la caz, și că sunt multe elemente care se schimbă, uneori, chiar și în timpul producției.
- Recomandarea noastră
Sfatul nostru este să nu reduceți foarte mult bugetul pentru astfel de materiale, lucrând cu “colegul care are o cameră video acasă” sau cu echipe care solicită sume foarte mici, pentru că riscați să obțineți produse care vă vor face mai mult rău decât bine. Priviți realizarea materialelor multimedia ca pe o invesție pe termen lung, având în vedere că le puteți folosi timp de mai multe luni sau chiar ani de zile, iar, în tot acest timp, materialul video vă poate aduce beneficiile pe care vi le doriți.
Ca să vă faceți o idee și mai bună despre video marketing, vă invităm să descărcați gratuit Ebook-ul “Video Marketingul la îndemâna tuturor” și să luați cele mai bune decizii în implementarea campaniilor de promovare, atât online, cât și offline. (se poate descărca de pe site sau trimițând un mail la contact@pacpac.ro)
De asemenea, vă invităm la workshop-ul de videomarketing susținut de Cătălin Palavescu, fondatorul PacPac StudioS, unde veți afla lucruri utile legate de promovarea cu ajutorul materialelor video. Mai multe detalii găsiți aici – https://pacpac.ro/workshop-video-marketing/
Facem ceea ce facem pentru că suntem genul de oameni cărora le pasă cu adevărat de beneficiile pe care le pot obține cei care apelează la serviciile noastre!
Poate te interesează și:
- Părerea lui Paul Ardeleanu despre promovarea video
- Cum să realizați un video viral
- Statistici despre Youtube