Născută pe 17 Iulie 1987 la Bucureşti, Cristina Andreea Ion a descoperit încă de mică pasiunea sa pentru teatru, participând la diverse festivaluri de teatru şi recitare, unde a primit locul 1 şi premiul special al juriului trei ani la rând. În timpul liceului a urmat cursuri de Arta Actorului la Palatul Naţional al Copiilor, iar apoi la Şcoala de Artă din Bucureşti. În 2007 este admisă la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale, secţia Actorie Păpuşi şi Marionete. În timpul facultăţii, a realizat spectacolul-laborator „The Raven” de Edgar Allan Poe. Începe apoi o colaborare cu Teatrul de Comedie din Bucureşti, în spectacolul Casa Zoikai regizat de Alexandru Tocilescu. În timp ce urmează cursurile de masterat, a devenit colaborator permanent al Teatrului Municipal Târgovişte, alături de care a participat la mai multe festivaluri naţionale şi internationale. După terminarea studiilor realizează spectacolul Fou Roux, care este şi subiectul lucrării ei de disertaţie, un spectacol care aduce în faţa publicului viaţa tumultoasă a pictorului Vincent Van Gogh. Un an mai tarziu, piesa Fou Roux a fost selectată să reprezinte România la Carnavalul Mondial de Marionete din Indonezia.

PacPac: Cum ţi-a venit ideea înfiinţării Lightwave Theatre?

Cristina: Lightwave Theatre nu a fost neapărat o idee ci o necesitate şi o dorinţă în acelaşi timp. În teatrele de stat teatrul cu papuşi este destinat copiilor, dar şi acolo se ajunge destul de greu. Aşa că am hotărât să fac pe cont propriu. Îniţial eram parte dintr-o altă trupă independentă însă din motive mai mult sau mai puţin obiective a fost necesar să plec. Şi cum îmi doream să fac în continuare asta şi să am activitate am creat Lightwave Theatre. E adevărat că şi faptul că am fost selectată, cu spectacolul cu care am terminat masteratul, la World Puppet Carnival, a contribuit la ideea asta de a crea o trupă.

PacPac: Ce gen abordaţi? Cărui tip de public vă adresaţi?

Cristina: Genul pe care îl abordăm este teatru vizual. Ne folosim de papuşi în mărime naturală sau de diverse feluri cum ar fi cele compuse pe corpul actorilor din care creăm iluzii optice. Nu pot spune, cu un singur spectacol la activ şi un altul în lucru, dacă mergem pe comedie sau chestii mai serioase, pot spune că apelăm la sensibilitatea, deschiderea şi imaginaţia oamenilor. Ne adresăm tuturor oamenilor care sunt deschişi să trăiască alături de noi o experienţa unică.

PacPac: Ce reacţii primiţi, în general, de la spectatori?

Cristina: În general efectul pe care îl au spectacolele noastre asupra oamenilor este acela de zâmbet, emoţii, amintiri şi de visare dar şi de trezirea simţurilor de teamă şi uneori tristeţe. Le combinăm în mod armonios în aşa fel încât spectatorul să se regăsească în confort cu el atunci când îşi lasă imaginaţia să zburde.

PacPac: Care sunt dificultăţile cu care vă confruntaţi ca trupă de teatru vizual?

Cristina: Este normal ca în drumul nostru să întâlnim şi dificultăţi. Una din ele este faptul că oamenii încă nu sunt obişnuiţi cu genul acesta de teatru, însă faptul că cei care au venit până acum la spectacolul nostru au ramas impresionaţi ne bucură foarte mult. Pentru asta noi suntem datori să continuăm. În asta constă satisfacţia pe care o avem ca şi creatori. Reacţia publicului şi rezultatele activităţii noastre, care, spun eu ca o paranteză, în doar un an aproape este destul de mare. Eu personal pentru acest început sunt foarte mulţumită. Suntem dovada că şi în România se poate face genul acesta de artă şi, dacă ne-am plânge mai puţin şi am face mai mult, cu siguranţă am reuşi mai mult. Desigur nu este uşor, drumul e lung şi greu şi nu poţi trăi numai din asta pentru început, dar cheia e să nu renunţi mai ales atunci când ai confirmarea celor care vin să te vadă, că direcţia este bună. Sunt sigură că Lightwave va reuşi să ducă în cele din urmă arta aceasta şi peste hotare şi vom avea un plus în faţa artiştilor păpuşari din lume.

PacPac: De curând aţi filmat un clip de prezentare, oferă-ne câteva detalii de la filmări, cum vi se pare rezultatul?

Cristina: Am filmat un clip de prezentare alături de cei de la Pac Pac StudioS. A fost o experienţă unică pentru că fiecare a venit cu ceva nou iar rezultatul a fost peste asteptari. Tocmai în asta constă frumuseţea unei colaborări cu cineva. Faptul că ne-am lăsat pe mâna lor ne-a oferit o nouă latură Lightwave Theatre şi asta ne demonstrează că nu există limite în ceea ce priveşte arta.

PacPac: Unde vă pot vedea cei interesaţi?

Cristina: Dacă sunt persoane care vor să se convingă de ceea ce facem, ne pot vedea la Godot Cafe Teatru pe data de 29 mai, iar, pentru următoarele spectacole, pot urmări pagina noastră de facebook şi siteul lightwave-theatre.com.

 

Update: Caştigă o invitaţie de 2 persoane la “Reflection” by LIGHTWAVE THEATRE COMPANY, o super piesă de teatru vizual, în data de 29 mai 2014, la Godot Café Bucureşti. Citeşte interviul Cristinei Andreea Ion, fondatoarea trupei Lightwave şi apoi distribuie postarea pe facebook. Caştigătorul invitaţiei se va alege, prin tragere la sorţi (pe 25 mai), dintre toti cei care dau un share articolului, găseşti postarea noastră pe facebook aici! Noi i-am văzut deja pe scenă şi vă garantăm că veţi avea parte de o experienţă inedită! Deci…share share share! 🙂