A devenit deja tradiție ca atunci când auzim ”handmade”, ”homemade” sau ”self-made” să asociem imediat produsul cu ceva calitativ, în crearea căruia s-au investit multe resurse. În majoritatea cazurilor, cam așa este. Ai încercat vreodată să iei un loc și să gândești un produs, o campanie, orice- cap-coadă? Complicat proces, așa-i?

Imaginează-ți cât de complicat este atunci când vorbim despre realizarea unui video pentru promovare. Desigur, vei spune că vezi constant video în mediul online, și că nu par atât de greu de realizat. Că nici măcar nu mai este necesar să ai o cameră de filmat profesională. Smartphone-urile dispun de setări avansate pentru a realiza clipuri ceva mai mult decât decente. Oferă chiar și aplicații pentru editarea acestora. Ce să mai, e plin online-ul de talentați!

Oh, well, permite-mi să îți spulber această iluzie! 🙂

Ia un pix și o foaie și notează în timp ce citești acest articol:

  • amateur-vs-professional-membership-orgCe obiectiv îți propui să atingi prin promovarea acestui tip de conținut?
  • Ce subiecte vei aborda?
  • Ai nevoie de:
  1. actori?
  2. voice over sau sunet?
  3. echipamente: cameră, lumini, trepied?
  4. persoane care să te ajute?
  • Ce softuri de editare cunoști?
  • Știi ce cadre vor transmite cel mai bine mesajul tău?
  • În ce locație/ locații vei filma?
  • Ai nevoie de aprobare pentru a filma acolo?
  • Cât timp aloci pentru realizarea video?
  • Îl vei integra într-o campanie sau îl vei promova individual?
  • De ce buget dispui?
  • Pe ce canale îl vei promova?

Parcă lucrurile nu mai sunt chiar atât de roz, nu? De fapt, cu cât voi adăuga mai multe întrebări, cu atât mai greu îți va fi să începi realizarea propriu zisă. Însă dacă ești hotărât să pornești pe acest drum, noi îți venim în ajutor.

Pentru că la multe din întrebările de mai sus numai tu deții răspunsul, eu îți voi oferi soluții pentru editare, promovare și îți voi prezenta diferențele care există între cadre. Astfel nu vei putea spune că nu ai știut ce se potrivește cel mai bine conținutului pe care îl vei crea.

Editare 

De cele mai multe ori, o filmare nu tocmai reușită poate fi salvată prin editare. Mai o corecție de lumină, mai una de culoare, scoatem un personaj din cadru, eliminăm și zgomotele de fundal, parcă mai merge și o tranziție și voilà! Una bucată conținut video demn de postat a ieșit din softul de editare.

Sunt foarte multe moduri în care poți edita un clip. Iar numărul este în creștere, odată cu apariția noilor softuri. Însă cum la PacPac StudioS suntem mai tradiționaliști, recomandăm și lucrăm cu Adobe Premiere.

Tranzițiile simple vor fi întotdeauna de preferat în locul celor care îți ajută clipul să concureze la ”Top cel mai împopoțonat video”. Cadrele ”curate” + sunetul fără zgomot de fundal + personajele telegenice=> elemente de care trebuie neapărat să ții cont dacă vrei să ai un video care să nu fie dat exemplu de ”AȘA NU”.

Însă până să înveți cum poți face toate astea, trebuie să răspunzi la întrebările de mai sus. Eu promit că după articolul de joi vei putea îmbina destul de frumos, cel puțin vor fi îmbinate!, cadrele pe care le dorești!

Poate te interesează și:

În continuă căutare de dezvoltare personală, Andreea Lepădatu îmbină marketingul, PR-ul și editarea video pentru a crea un spectru complet, ideal mediului de afaceri prezent.