Acum că a trecut minivacanța de 1 Mai, trebuie să ne adunăm forțele și să revenim la lucru.

Vă povesteam în articolul anterior că, în ceea ce privește editarea conținutului video, noi recomandăm și lucrăm cu Adobe Premiere. În rândurile ce urmează am făcut o mică schemă a procesului basic de editare/ montaj, pentru a putea realiza clipuri fără a fi neapărată nevoie să apelați la profesioniști. Articolul se adresează celor ce deschid pentru prima dată acest program și nu știu cum să se descurce. 

L-am structurat sub forma întrebărilor adresate atotștiutorului Google, atunci când dorim să aflăm imediat ceva. Așa au apărut cei 7 Cum. Mult succes! 

Cum adaug un clip/ un fișier audio?

Vă vom recomanda calea tradițională. Deși este mai de durată, pentru a vă fi ușor în viitor, este indicat să vă obișnuiți cu aceasta înainte să cunoașteți scurtăturile. 

Așadar, pe etape, lucrurile arată cam așa:

File -> Import -> Select -> Open

Puteți selecta unul sau mai multe videouri, fișiere audio sau imagini. 

Puteți începe procesul de editare prin  ”tragerea”, (drag and drop), obiectelor adăugate, în canalul de lucru. Dacă editarea se va aplica numai imaginii, respectiv numai sunetului, cealaltă componentă nefiind afectată, le puteți separa pe cele două prin:

click dreapta pe fișierul audio sau pe componenta video -> Unlink

Cum elimin părți nedorite din clip/sunet?

Acum că ați importat fișierele pe care doriți să lucrați, cu siguranță ați remarcat și părți pe care doriți să le eliminați. Raser tool este instrumentul pe care îl veți folosi în acest caz. După ce îl selectați, dați click pe clip/sunet, în locul unde doriți să se producă ruptura. Mai apoi, pentru a îndepărta părțile nedorite, dați click pe acestea, apoi DELETE

Cum adaug mai multe secvențe consecutive?

Probabil că ați observat atunci când ați adăugat clipul că sunt mai multe spații în care acesta se potrivea. Acelea se numesc canale de video. De reținut este că tot ce adăugați deasupra apare în față. Altfel spus, dacă adăugați 3 clipuri, fiecare pe câte un canal, vizibil va fi cel din partea de sus. Însă le puteți așeza în trepte, pentru a vă fi mai ușor montajul. 

Cum adaug tranziții și efecte?

În spațiul de lucru, unde regăsiți obiectele importate, veți regăsi mai multe opțiuni: Media Browser, Info, Effects și Markers. 

Așa cum bine vă așteptați, Effects este cea care ne interesează în acest moment. Acolo veți regăsi atât efecte cât și tranziții pentru video/ audio. Atunci când doriți să adăugați un efect, este suficient să îl luați cu drag and drop și să îl așezați peste video/ audio. 

Cum introduc text?

Dacă doriți să adăugați burtiere sau pur și simplu să transmiteți informație folosindu-vă de text, puteți face asta prin:

Title -> New Title -> Default Still -> [Denumiți] Ok

Abia acolo începe magia. Puteți selecta tipul de font, dimensiunea, culoarea, stilul, opacitatea, efectele, dacă doriți să aibă background sau umbră, textura, dacă va apărea clipul pe fundal sau nu etc. Pentru a începe să scrieți, trebuie să dați click pe T – Type Tool. Puteți scrie vertical prin apăsarea literei C- Vertical Type Tool. 

Când terminați, puteți încheia prin apăsarea butonului roșu. Simple as that! Pentru a introduce textul, veți proceda ca în cazul conținutului video sau sunetului, cu ajutorul drag and drop.

Cum corectez culoarea?

Acesta este un fel de teaser a ceea ce puteți face dacă ajungeți la un nivel avansat. Întrucât corecția culorii este un proces complex, ne-am gândit că veți asimila informația mult mai ușor privind un clip explicativ. 


Cum salvez ce am lucrat?

Am importat, tăiat, lipit, adăugat mai multe secvențe, chiar și titlu. Atunci când considerați că ați încheiat procesul de editare, puteți salva astfel:

File-> Export -> Media -> Export

La nivel basic, cam așa arată editarea unui clip. Echipa PacPac Studios speră că v-a fost de ajutor. Iar dacă v-am stârnit curiozitatea și doriți să editați ca un profesionist, vă invităm la cursul individual de filmare & editare!

 

Poate te interesează și:

În continuă căutare de dezvoltare personală, Andreea Lepădatu îmbină marketingul, PR-ul și editarea video pentru a crea un spectru complet, ideal mediului de afaceri prezent.