Editarea este, de obicei, ultimul proces care se întâmplă cu un video înainte de lansare. Dacă tot tu a trebuit să îl și filmezi, probabil ți-ai dat seama deja că este un proces care consumă foarte mult timp.

Dacă ești începător în ceea ce privește tehnicile de editare, ai putea fi puțin confuz în ceea ce privește milioanele de clipuri pe care le ai și cu care nu știi ce să faci. Ei bine, noi suntem aici să îți sărim în ajutor. Acestea sunt opt lucruri de care trebuie să ții cont atunci când editezi.

Așa începeam săptămâna trecută seria de articole despre editare. V-am prezentat atunci numai primele 4 lucruri importante în procesul de editare. Si pentru că rămăseserăm datori, aici sunt și cele 4 promise. Enjoy!

Evită scurtăturile!

Să filmezi un interviu în care protagonistul spune ”ăăă..” o dată la două minute nu e chiar plăcut. Vestea bună este că poți elimina aceste momente și adăuga în locul lor clipuri relevante pentru materialul finit. Dacă ai grijă și ești migălos, va fi ca și când intervievatul nu a ezitat nici măcar o clipă. Să ții cont însă de faptul că îți va trebui un soft de editare ceva mai avansat pentru așa ceva, precum Adobe Premiere sau Final Cut.

Folosește o a doua sursă pentru sunet!

Vei obține mereu un sunet clar, de calitate, dacă îl înregistrezi cu un dispozitiv dedicat exclusiv captării audio. Dacă ai posibilitatea, folosește un microfon mai calitativ. Poți folosi PluralEyes pentru a uni sunetul cu imaginea. Dacă vrei să plusezi și nu vrei să folosești microfonul, poți opta chiar pentru o lavalieră. Trebuie evitat pe cât posibil microfonul nativ al camerei.

Variază cadrele!

Un alt lucru important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când editezi video este calitatea conținutului. Trebuie să fie interesant. În loc să folosești același unghi în toate cadrele, încearcă să variezi. Această problemă poate fi rezolvată foarte ușor prin folosirea unui număr mai mare de camere. Este foarte important ca fiecare cadru filmat în diferite unghiuri să fie folosit separat. Nu o face prea des. Poți încerca să alternezi atunci când muzica se schimbă sau când intervievatul are pauze de vorbire.

Spune o poveste!

Cel mai important este ca atunci când editezi să spui o poveste. Amintește-ți elementele de bază ale unei povestiri: început, cuprins, încheiere.

Editorii sunt cei mai buni povestitori. Fără ei, nu ai avea decât o colecție de imagini și cadre aleatorii. Ei structurează conținutul fnal și sunt unii dintre cei mai bine plătiți lucrători din industria filmelor.

Deși poate că nu țintești să ajungi un editor profesionist, aceste sfaturi ar trebui să te ajute să-ți îmbunătățești calitățile.

Și, cel mai important, pune-ți amprenta personală!

 

Poate te interesează și:

În continuă căutare de dezvoltare personală, Andreea Lepădatu îmbină marketingul, PR-ul și editarea video pentru a crea un spectru complet, ideal mediului de afaceri prezent.