Editarea este, de obicei, ultimul proces care se întâmplă cu un video înainte de lansare. Dacă tot tu a trebuit să îl și filmezi, probabil ți-ai dat seama deja că este un proces care consumă foarte mult timp.

Dacă ești începător în ceea ce privește tehnicile de editare, ai putea fi puțin confuz în ceea ce privește milioanele de clipuri pe care le ai și cu care nu știi ce să faci. Ei bine, noi suntem aici să îți sărim în ajutor. Acestea sunt opt lucruri de care trebuie să ții cont atunci când editezi.

Fă-ți un folder special dedicat proiectului

Când editezi un proiect complex pentru prima dată, este foarte ușor să arunci totul pe Desktop și să speri la tot ce-i mai bun. Ei bine, o voi spune pe scurt. Nu face asta! De fiecare dată când vrei să începi un proiect ai grijă să fii cât mai organizat. Nu este deloc un proces complicat. Creezi un folder al proiectului, și în cadrul acestuia creezi directorii mai mici cum ar fi: ”Clipuri”, ”Sunet”, ”Muzică”, ”Foto”, ”Grafică” și așa mai departe. Apoi, trebuie să ai grijă să pui tot materialul de care dispui, în categoria aferentă. Este bine să denumești fiecare fișier succint, după faptele care se întâmplă în el. Fișierul propriu-zis al proiectului (fie că e în format iMovie sau Premiere) poate fi lăsat în fișierul principal pentru o organizare mai bună.

Toate aceste sfaturi îți vor face proiectul mult mai organizat și vor face face ca fișierele să devină mult mai accesibile. Avantajul numărul unu este că vei economisi foarte mult timp.

Doi este numărul magic

De câte ori nu ți s-a întâmplat să îți cedeze hard-drive-ul sau stick-ul de memorie? Dacă ai un proiect foarte important, asigură-te că îl ai salvat în cel puțin două locuri diferite. Când ai terminat treaba și vrei să păstrezi o arhivă a tuturor fișierelor, mută totul pe un alt hard-drive și șterge fișierele de pe cel principal. Este o măsură de precauție care merită să fie luată în considerare.

Taie mult la editare

E foarte ușor să încarci un clip pe Facebook și asta să fie tot. Nu face așa! Taie începutul și sfârșitul, și păstrează informația cheie înainte să îl adaugi. Nimănui nu îi place să se uite la un video și să aștepte până se întâmplă ceva. Prezintă scurt și la obiect acțiunea!

Alegeți programul de editare cu grijă

Când îți alegi programul de editare, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este controlul. Ai nevoie de ceva simplu cu care să uneltești câteva clipuri? iMovie, Windows Movie Maker sau editorul YouTube vor funcționa de minune.

Însă, dacă vrei ceva mai complex care să îți permită să lucrezi cu ”layere” de genul Photoshop și să aibă scurtături pe tastatură, ei bine, Adobe Premiere Pro este alegerea cea mai bună. Totuși, trebuie să ai în vedere că este mult mai greu de învățat genul acesta de program mai complex. Pentru început, Adobe Premiere Elements, Final Cut Pro X, sau Sony Vegas sunt excelente. Am scris și noi câte ceva despre Adobe Premiere. Sperăm să îți fie de ajutor!

Dacă totuși nu și nu, dar îți dorești să înveți să editezi, te așteptăm la meditații. Iar dacă ți-am stârnit curiozitatea care sunt ceilalți 4 pași, te așteptăm să citești și următorul articol. 

 

 

Sursă foto: aici

Poate te interesează și:

În continuă căutare de dezvoltare personală, Andreea Lepădatu îmbină marketingul, PR-ul și editarea video pentru a crea un spectru complet, ideal mediului de afaceri prezent.